pátek, února 17, 2006

ASKIBURGION

Nedávno mi můj kolega v práci položil zajímavou otázku. „Jestlipak znáš původní název hor Jeseníků“ ? Je to rodilý Šumperák a veliký patriot tohoto pohoří. No a já přijal tuto otázku, jako výzvu. Pátral jsem dlouho a nedalo mi to spát.

Při svém pátrání jsem se dostal až do 2. století našeho letopočtu k jménu řeckého astronoma a zeměpisce Claudia Ptolemaia. Ten ve 2. století n.l. nakreslil mapu Evropy a na její severní části vyznačil velký horský masiv, který nazval Askiburgionem. Psal rovněž o tom, že zde žije chytrý a pracovitý národ Biochaimů. Přiložíte-li Ptolemaiovu mapu na mapu dnešní, pod Askiburgionem naleznete Nízký a Hrubý Jeseník. Netušil, že tímto dal vlastně první jméno Jeseníkům. Askiburgion.

Ani jsem netušil, k jak zajímavým informacím se při svém pátrání doberu. Tento zeměpisec dokonce označil oblast Durynského lesa a Krušných hor jako tzv. „Sudetayle“, neboli v překladu „pohoří divokých prasat“. Odtud také novodobý výklad slova Sudety. Ale k tomu možná někdy jindy.Úkol byl splněn na výbornou.

Jsem každopádně kolegovi za tuto krásnou kvízovou otázku vděčen, protože při svém pátrání jsem zjistil mnoho dalších užitečných informací o tomto pohoří a určitě se letos v létě Askiburgion může těšit na to, jak ho budu poznávat při svých projížďkách na kole.

úterý, února 14, 2006

Den Svatého Trifona vs. Svatý Valentýn

Dneska je tu zase haló okolo svátku všech zamilovaných a je to rok od roku silnější. Odevšad jsem bombardován nabádáním, abych své manželce koupí čehokoliv udělal radost. Když se juknu na net, ráno co jsem pustil rádio v autě, no a ještě že nemám čas na obchody. Absolutně mě nemotivuje si večer pustit zprávy v televizi. Kupujte jak šílení, utrácejte, je přeci Valentýn, no ne?

Nechápu to, je to vyloženě cílená akce na trouby s jediným cílem, vydělat co nejvíc prachů na stádu ovcí. Kdo a proč mi nakazuje, že zrovna dnes musím dávat najevo své drahé polovičce, že o ni stojím? Proč mám zrovna dnes jít obchodu, koupit nějakou pozornost nebo v lepším případě přijít, přitulit se, mít ji rád? Copak nelze dělat pořád, jako by nic? Osobně nemám rád, když jsem do něčeho nucen a každý mi to musí spiklenecky vyčítat. Dělám to automaticky, "něco" uvnitř si řekne samo. Stejně jako k tomu nepotřebuji dárky. Nikdo nemá právo mi diktovat, kdy mám mít někoho rád více, než jindy. Jsem totální odpůrce tohoto zprofanovaného svátku.

Dnes je o mnoho zajímavější svátek Den Svatého Trifona. Je to bulharský svátek vína a vinařů. Tento svátek slavili již původní obyvatelé Bulharska – Trákové, kdy oslavovali znovuzrození boha vína.

V tento den se muži scházejí ve vinohradu, ořezávají keře vinné révy a potírají je vínem, svěcenou vodou a popelem ze Štědrého večera. Poté se scházejí u „krále“ – tím je ten vinař, který měl loni největší úrodu hroznů a nejlepší víno. Král a další vybraný muž se musí opít, aby byla i letos dobrá úroda.

Svatý Trifon se narodil v roce 225 ve Frýgii v Malé Asii. Ve svých 17 letech vyléčil dceru císaře Gordiana a stal se slavným. V roce 250 se stal obětí pronásledování křesťanů, které prováděl Gordianův nástupce Decius.

VZHŮRU DO HOR


Do konce roku nám zbývá ještě nějakých 320 dnů a venku za okny mě za okny škádlí sluníčko svými paprsky. Kdo je dneska nahoře v horách, tak určitě neprohloupí. Silnice jsou, až na pár klasických úseků, bez problémů sjízdné. To tady dole za okny se hnědá tráva a blýská sůl na asfaltu. Nevím, jakej trouba ji tam nasypal, ale zřejmě lze dle toho předpokládat prudké sněžení tady v nížinách.

Jak krásně by nám v uších zněla slova, „tak jsem se sem do údolí na vás na chvilku přijel podívat, jakej tady máte sajrajt a pak zase pádím zpět na ty naše bílý pláně v horách“. Život v horách je tvrdej, ale mnohdy dokáže přinášet příjemné zážitky z pohledu kolem sebe. Příroda a prostředí Krušných hor je nezaměnitelná a nezapomenutelná. Koluje mezi lidmi hodně předsudků o zničeném prostředí v důsledku důlní těžby v podkrušnohorské pánvi a exhalací z průmyslové výroby. Ale kdo navštíví Krušné hory dnes je mile překvapen. Každému doporučuji přesvědčit se na vlastní oči.

Mnozí z těch, které jsem měl možnost na svých cestách oslovit, by už návrat zpět do údolí a do města plného lidí, v žádném případě nechtěli. Šlo spíše o jedince, či starší lidi, kterým hory přirostly k srdci a pro těch mnoho úchvatných okamžiků z okolní krajiny, jsou ochotni se oprostit od komerčního svinstva. Těm, kterým je momentálně umožněno alespoň na pár chvil se oprostit od všedních starostí a utéct z údolí nahoru, z plného srdce závidím. A těm z nás, kteří v sobě třímají svůj sen odstěhovat se do hor a prožít zde kus svého života, to maximálně přeji a držím palce. Doufám, že se tam brzy všichni budeme potkávat.

Krušné hory bývali v minulosti naším nejhustěji obydleným pohořím. Když se podíváte do starých map, nestačíte se divit. Já sám osobně bych si také přál, aby se kouzlo horských vesnic navrátilo zpět. Kdo v horách nežije a jen je o víkendu využívá, ztrácí k tomuto kusu země vztah. Nájezdy rádoby turistů a chatařů jsou vidět na každém kroku. Dokonce i do zdejších lesů dorazili staré pet lahve a ojeté pneumatiky. Nechte si ten bordel dole, žijte si v tom a neničte krásu tohoto už tak dost zkoušeného území.

Procházím se tady s ním o místě k žití s možností nebýt komerčně závislý na energiích, u kterých ceny nám nehorázně diktují energetické monopoly. Jediné, co mě těší, že v tomto snu nejsem jediný. Proto volám „Vzhůru do hor“ a udržme si toto místo v kráse, kterou nám všemocně nabízí. Také bych zda by se někdo podobně smýšlející podělil o poznatky s energeticky nezávislým bydlením. Je to jedna z formy návratu k přírodě.

pondělí, února 13, 2006

FIS Mistrovství České republiky



Než se nám víkend s víkendem sejdou máme tu další SNB akcičku, tentokrát FIS Mistrovství České republiky na U-rampě ve snowparku na Klínovci. Všechno se to strhne o tomto víkendu od 17. až 19. února 2006.
Ti z vás, které nezvedne od beden ani tato akcička, to bohužel neuvidíte....


sobota 18.2.2006- závod FIS
neděle 19.2.2006 - FIS Mistrovství České republiky

Časový rozvrh:
Pátek 17.2.2006 Boží Dar – Hotel Zelený dům
19:00- 20:00. – Prezentace 20:30 losování na 18.2.2006
Sobota 18.2.2006 Klínovec U-rampa
9.00 – 10:45 - Trénink
11:00 – Kvalifikace
14:00 – Finále
Boží Dar - Hotel Zelený dům
19:00 hod. – losování na 19.2.2006
Neděle 19.2.2006 Klínovec U-rampa
9:00 – 10:45 - Trénink
11:00 – Kvalifikace
14:00 – Finále

Letošní zima to je Vodvaz

Zima je letos nadmíru solidní a většina borců tráví raději čas na horách, než by doma čuměli na bednu i přes právě probíhající olympiádu. Všem těmhle nadšencům já osobně velice fandím. Večer si pak člověk najde chvilku, kdy se uvelebí v křesle, nalije si sklenku, zapálí retko a do DiVka vloží stříbrnou placku s nějakým super vodvazem. To je ten nejlepší čas jak se nechat unášet na zážitcích z právě končícího dne.


Nemohu tvrdit, že počasí v uplynulém víkendu bylo těmto nadšencům nějak obzvláště nakloněno. Už od čtvrtka panuje v Krušnejch kalamitní stav. Autem se nedá nikam hluboko proniknout. Klasická zastávka, kde je možno upíchnout auto je parkoviště nad Alšovkou. Pak nahodit běžky na nohy a volně klouzat krajinou.
Musím konstatovat, že běžecké stopy okolo Měděnce jsou momentálně ve vynikajícím stavu a krásně si člověk při jejich průjezdu pročistí hlavu. V sobotu odpoledne bylo počasí velice nakloněno a o neděli ani nemluvě. Sněhu víc než metr, dokonale zmrzlý a teplota okolo -10°C.
Komu se příští víkend poštěstí, neváhejte a ražte nahoru. Prohánět se volně krajinou po tichých lesních cestách je to nejlepší na pročištění hlavy.




Ve čtvrtek bylo pravé Neklidské Peklo. Vichřice a silné sněžení a odpoledne už byla silnice zavřená. V pátek se to mírně umoudřilo, ale žádná sláva. V sobotu a v neděli už bylo celkem obstojně a občas se ukázalo i slunce.

V tomto nehostinném počasí se přesto sešlo dost nadšenců, kteří se přenesli nad tuto zátěž a zůčastnili se podniku Vehiclo Nitro Open v rámci Winterfresh Freesnow Serie 2006.
Závody proběhly celkem hladce, i když v sobotu začátek musel být z výše uvedených důvodů posunout o více jak hodinu. Vzhledem k tomu, že se jede v celé republice 7 závodů, nečekala se žádnou mega účast jako v loni, kdy startovalo 60 lidí. Teď to bylo 23 mužů a 5 žen v sobotu a 30 mužů a 7 žen v neděli a to stačilo na pěkný lokální contest.

Stručně výsledky:
11.2.2006
Muži:
1. místo - Martin Matoušek
2. místo - David Veselý
3. místo - Zbyněk Janda
Ženy:
1. místo - Tereza Erbenová
2. místo - Klára Suchanová
3. místo - Nadine Unger (Ger)
Junioři:
1. místo - Michal Štika
2. místo - Kryštof Kodl
3. místo - Jan Malkus
Děti:
1. místo - Evžen Shorban
2. místo - Jan Haas
3. místo - Daniel Sob

12.2.2006
Muži
1. místo - Martin Matoušek
2. místo - Henry Holze (Ger)
3. místo - Eric Dombrowl (Ger)
Ženy
1. místo - Klára Suchanová
2. místo - Eliška Šírová
3. místo - Tereza Erbenová
Junioři:
1. místo - Kryštof Kodl
2. místo - Honza Dolejší
3. místo - Michal Štika
Děti:
1. místo - Darek Bergmann
2. místo - Honza Haas
3. místo - Evžen Shorban