pondělí, srpna 07, 2006

Trojboký Hraniční Kámen


Sem tam čas od času mě přepadnou melancholické stavy a tak vyrazím na konci pracovního dne jen tak „Vzhůru do hor“. Totéž se mi stalo minulý pátek, kdy jsem se doma rychle sbalil a valil si to směr Klínovec. Jinak mimochodem, během půl hodiny, co jsem byl doma v Kadani, mi nějaký dobrodruh na parkovišti stačil ukrást anténu z auta. Vivat Kadaňským debilům.... Každopádně asi mohu být rád, že tam stojí celé auto.
Cestou jsem z auta pozoroval, jak se okolo Klínovce honí mračna a občas vykoukne i slunko. Sliboval jsem si, že se třeba mračna umoudří a já si vychutnám tak vzácný západ slunce za Klínovcem. Bohužel tomu tak nebylo a opět zvítězila tradice, kdy možností se kochat západem slunce, či jasným výhledem z Klínovce je poskrovnu.
Ale domu jsem nepřijel s prázdnou, měl jsem v záloze tzv. plán B. Průzkumem hraničního pásma nedaleko silnice z Božího Daru na Klínovec lze vidět starý trojboký hraniční kámen s historickým znakem pocházejícím z doby Marie Terezie, který je umístěn na rozhraní tří zemí - Čech, Saska a území dříve patřícímu rodu Schwarzenbergů. No není nádherný?