pátek, února 10, 2006

Torres del Paine


Torres del Paine je chilský národní park, kerý byl v roce 1978 prohlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Nachází se v nejjižnějším chilském kraji XII Región de Magallanes y de la Antártica Chilena, asi 130 km severně od města Puerto Natales. Z hlavního města Santiago de Chile je vzdálen asi 2.500 km vzdušnou čarou. Park je otevřený celoročně, každý rok jej navštíví skoro 100.000 turistů. S rozlohou 242.242 hektarů se jedná o jeden z největších národních parků Chile, a také prý o jeden z nejhezčích. Na mnoha desítkách kilometrů cest v nadmořských výškách od 50 do 3000 metrů můžete vidět pštrosy nandu, lamy guanako či majestátní kondory.

středa, února 08, 2006

Upozornění!

V nejbližších hodinách se nesnažte jet do oblasti Klínovce. Všechny komunikace tzn. přes Loučnou pod Klínovcem, přes Háje jsou zcela neprůjezdné. Rovněž tak přejezd z Božího Daru na Klínovec je prozatím nemožný.

Od ranních hodin neustále padá velké množství sněhu a fouká silný vítr. Na silnicích se tvoří návěje. V pohotovosti jsou všechna vozidla údržby, ale nestíhají. Podle meteorologů by ta spušť měla zítra ustat. Podáme vám nejčerstvější informace. Pokud jste uvěznění na Klínovci, nejste závislí na autě, tak vám radíme přejít přes přechod v Loučné a z Oberwiesenthalu se dostanete autobusem do Barensteinu. Zde můžete přejít přes přechod a do směru Chomutov se dostanete vlakem, nebo autobusem přes Klášterec. Je to tady přesně takové, jak upozorňovali meteorologové. Spoušť!

Snowboard akce na Neklidu

O víkendu 11. a 12. února se ve Vehicle Nitro parku na Neklidu pojedou závody ze serie Winterfresh. Na oba dny budou přichystány závody v disciplíně Slope Style. Pojede se přes celý snowpark a tak nebude možné, aby v prostoru parku jezdila i veřejnost.


Propozice závodů
Disciplína:
Slope Style (Celý snowpark – 7 skoků a 7 railů)
V případě mlhy nebo silného větru pouze Big Air nebo Jibbing

Datum konání:
11.-12.2.2006

Kategorie:
Muži, ženy – 20 let a více
Junioři – do 19 let
Děti – do 15 let včetně (Pouze při účasti 5 závodníků a více)

Přihlášky:
Na místě od 9.00 hod.

== Ceny: == Celkem 20.000,- Kč + Věcné ceny

Časový rozvrh:
11.2.2006 – Slope Style
V případě mlhy nebo větru pouze Big Air nebo Jibbing
9.00 – 10.45 - Prezentace + trénink
11.00 – Kvalifikace (systém - všichni dvě kola, počítá se lepší jízda nebo skok)
14.00 – Finále - 10 mužů, 3 junioři, 3 ženy a 3 nejlepší děti z kvalifikace
Systém - všichni dvě nebo tři kola
(Počet startujících a počet kol ve finále může být upraven v průběhu závodu)
20.00 – Bufet Rumburak - živá kapela Censorshit, HC kapela z Ostrova

12.2.2006 – Slope Style
V případě mlhy nebo větru pouze Big Air nebo Jibbing
9.00 – 10.45 - Prezentace + trénink
11.00 – Kvalifikace (systém - všichni dvě kola, počítá se lepší jízda nebo skok)
14.00 – Finále - 10 mužů, 3 junioři, 3 ženy a 3 nejlepší děti z kvalifikace
Systém - všichni dvě nebo tři kola
(Počet startujících a počet kol ve finále může být upraven v průběhu závodu)

O snowkitingu


Je tady SNOWKITING!! Jeden z nejnovějších hitů zimní sezóny, který se velice rychle rozvíjí. Snowkiting je tady pro každého! Všichni, kdo snowkiting vyzkoušeli, jsou doslova nadšeni z tohoto nového, fascinujícího sportu.

Není pochyb o tom, že snowkiting je nejdynamičtěji rozvíjejícím se sportem součastnosti. Můžete vyskočit výš a dál, než si dovedete představit a přitom dopadáte hladce, bez problémů. Jízda ve volné přírodě je bez omezení, nekonečné pláně powderu jsou jen vaše. Tažení kitem do kopce je další vychytávkou, která vám otevírá jakýkoliv freeridový terén, bez opruzu nazývajícího se „šlapání“. Chcete rychlost? No problem!! To vše nabízí SNOWKITING.

Vše co potřebujete je snih a kite. Potom vyměníte chladný zimní den za žhavý, adrenalinem nabítý zážitek. Rychlost přes 70km/h, vysoké skoky dlouhé klidně i 50 metrů, ježdění ve volné přírodě, to vše si užijete dosytosti.

Vítr je jedna z mála energií, která vás při vaší zábavě žene vpřed zadarmo. Kite pomáhal jak v cestě na Severní pól, tak i v dobrodružném cestování po nebezpečné Aljašce. Nyní je snowkiting nedílnou součástí zimních sportů dostupný všem lidem toužících po dobrodružství a zábavě. Snowkiting nezná limit!!

Velký pokrok je vidět jak v bezpečnosti, konstrukci a výkonu, tak i v dostupnosti kitů. Na našem trhu jsou již renomované značky jako Ozone, Flexifoil, Slingshot a LiquidForce.

Krušnohorské pláně jako stvořené pro nový sport - Snowkiting



Zasněžené pláně Krušných hor, kde není nouze o pěkný vítr, jsou jako stvořené pro provozování snowkitingu - jízdy na snowboardu za pomoci draku poháněného větrem. Ukázky jízdy můžete vidět na pláních u Božího Daru. Snowboardová škola Yettischool na Božím Daru organizuje kurzy snowkitingu a půjčuje potřebné vybavení.

Z historie Krušných hor


S vyobrazením pásma Krušných hor se setkáváme již na nejstarších mapách Evropy. Jejich nynější název vznikl pravděpodobně až v 16.století, kdy se poprvé setkáváme v kronice Petra Albina s označením Erzgebirge, tedy Krušné Hory. Pásmo Krušných hor bylo dlouhou dobu osídleno jen sporadicky a nepravidelně. Pouze okrajově jej zasáhla zemědělská kolonizace ve 13.století a do 15.století nebylo příliš rozšířeno ani hornictví v této bohaté oblasti. Bohatost přírodních zdrojů vedla k tomu, že tato oblast byla v pozdějších dobách středem strategických zájmů okolních státních útvarů.Přes Krušné hory vedly odedávna důležité obchodní cesty spojující české kraje s okolními státy. Tyto obchodní cesty byly chráněny systémem strážních hradů, okolo kterých vznikala města. Rovněž významný byl i kolonizační postup církevních řádů, které v pohraničních oblastech počaly již ve 12.století stavět své kláštery. Snaha míšeňských feudálů posunout hranici až za hřeben Krušných hor a pronikání německých pánů díky zástavám měst ohrožovala za Lucemburské vlády celistvost Českého státu. V době husitských válek se díky německému tlaku vytvořila silná protihusitská koalice za vedení vévody Fridricha Saského, jejímiž členy byli například Mikuláš z Lobkovic, Hlaváč z Dubé nebo Zikmund Děčínský. Proto neměla husitská města Cheb a Ústí nad Labem snadnou situaci. Pomoc těmto městům vyvolalo roku 1421 husitské tažení pod vedením Jana Želivského a dobytí města Chomutov. Avšak teprve tažení o pět let později znamenalo ovládnutí tohoto kraje husity. Odolával jim pouze hrad Loket. Po bitvě u Lipan počal vzestup rodu Šliků v oblasi Krušných hor. Když Kašpar Šlik, vysoký císařský úředník, získal purkrabství Loketské a odtud postupně ovládal okolní území (1437 celý loketský kraj, později Bečov, Bochov a Nejdecké panství, Andělskou horu, Ostrov,Cheb a Kadaň,klášter v Teplé). K dalším významným feudálům té doby patřili Vřesovci, pánové z Plavna a Pluhové z Rabštejna. Ve druhé polovině 15.století dochází k mohutnému rozvoji hornické činnosti, hlavně v oblasti těžby stříbra a cínu.V 16.století se Šlikové zmocnili nadvlády nad těžbou stříbra v Jáchymově i zdejší mincovny. Jejich panství v té době čítalo mimo již výše zmíněných držav i Sokolov, Jindřichovice, Karlovy Vary, Hroznětín a mnohá horní díla na těžbu v dalších oblastech. To činilo ze Šliků jeden z nejbohatších rodů v Čechách. Ve dvacátých letech 16.století se stal všeobecně uznávaným platidlem tehdejšího mezinárodního obchodu Jáchymovský stříbrný tolar, ražený na jáchymov. hradě Freudenstein.Roku 1515 se spojilo pět bohatých horních podnikatelů v čele se Štěpánem Šlikem Janem Pflugem z Rabštejna a založilo společnost na dolování stříbra, jeden z největších těžařských podniků, jehož prosperitu podlomil až příval zlata z Ameriky. Z Jáchymova se stalo bohaté město, které se výstavností blížilo Praze a slávou zastínilo i Kutnou Horu.



Postupně sílící moc Šliků, ale i Pluhů z Rabštejna, vyvolávala nevoli u Habsburských panovníků, kteří se snažili omezit jejich mocenské postavení. Vítanou záminkou k perzekuci významných krušnohorských rodů byla prohraná šmalkaldská válka, při které se Šlikové i Pluhové z Rabštejna přidali na stranu protihabsburské koalice. Císař Ferdinand I. dal roku 1547 konfiskovat jejich majetky. Konjuktura krušnohorských stříbrných a cínových dolů skončila v 16.století a poté docházelo k postupnému úpadku jenž vrcholil na konci předbělohorské doby, kdy došlo k odlivu obyvatelstva z této oblasti. Ta část, které zde zůstala, se začala zabývat výrobou barev, především kobaltových. To zvýšilo těždu do té doby opomíjené kobaltové rudy. Důležitým odvětvím se stala i výroba paličkovaných krajek, prýmků, korálků a knoflíků. Rozvíjelo se i plátenictví. V západní části Krušných hor se ujala výroba hudebních nástrojů, především v Lubech a Kraslicích. Zde také došlo v první polovině 19.století k vynálezu foukací harmoniky. K rozvoji hornictví došlo díky objevům využití smolince, který se začal využívat ve sklářství a po objevu radioaktivity Becquerelem a později popsání prvku radium manžely Curiovými k jeho získávání. Téměř až do vypuknutí První světové války měl Jáchymov monopolní postavení ve výrobě radia.

Velmi významně do oblasti Krušných hor zasáhla i závěrečná fáze napoleonských válek, kdy po porážce v Rusku roku 1812 se u Přestanova u Chlumce strhla krvavá bitva mezi francouzskými vojsky pod velením generála Vandamma a rakouskými a ruskými armádami pod velením knížete Schwarzenberka spolu s pruskými vojsky, které přispěchaly na pomoc. Francouzi zde byli obklíčeni a generál Vandamme byl zajat. K oslavě vítězství byly vystaveny památníky všech vítězných vojsk.

pondělí, února 06, 2006

Krušné hory mají své zástupce na zimní olympiádě v Turíně


Již jen několik dní nás dělí od zahájení zimních olympijských her v italském Turínu. V početné české výpravě jsou i tři zástupci z Krušných hor - běžci Lukáš Bauer a Milan Šperl , snowboardistka Petra Elsterová (rodačka z krušnohorských Vejprt).

Lukáš Bauer
běžec na lyžích (žije a trénuje na Božím Daru)

12.02.06 OH Torino- duatlon 15K+15V
17.02.06 OH Torino- 15km K
19.02.06 OH Torino- štafety 4x10
26.02.06 OH Torino- 50km V hr.start

Milan Šperl
běžec na lyžích (žije a trénuje na Božím Daru)

12.02.06 OH Torino- duatlon 15K+15V
17.02.06 OH Torino- 15km K
19.02.06 OH Torino- štafety 4x10
26.02.06 OH Torino- 50km V hr.start

Petra Elsterová
rodačka z Vejprt, kde žijí její rodiče. Petra v současné době žije a trénuje v Liberci.

23.2.06 od 11 hodin - paralelní obří slalom ženy

Dolina (Dörnsdorf)


Dolina byla 1,2 km dlouhá, úzká vesnice na hřebenu Krušných hor, vzdálená 1 km na jih od Přísečnice a 12,2 km ZSZ od Kadaně. Ležela přibližně v polovině cesty mezi Přísečnicí a nádražím v Měděnci. Domky Doliny stály po obou stranách silnice a patřily k nim také 2 strážní domky č. p. 107 a 108 na trati Chomutov - Vejprty, které stály již těsně u vedlejší Kotliny. Součástí Doliny bylo i blízké Mezilesí.

Nadmořská výška Doliny se pohybovala mezi 740 - 770 m a první zpráva o její existenci je z roku 1431 ve smlouvě, kterou si bratranci Aleš a Vilém ze Šumburku rozdělili perštejnské panství. Nazývala se tehdy Thierlsdorff. Získal ji Aleš a již roku 1352 je tam uváděn hamr a šmelcovna v místech pozdějšího č. p. 1. Když Aleš roku 1446 prodával Lobkovicům část tzv. velkostatku Přísečnice, byla ve smlouvě uvedena také 1/2 vsi Thierlsdorffu.

Soupis poddaných na panství Přísečnice uvádí roku 1553 v Dolině 24 usedlých, vlastnících dům a pozemek - to znamená, že tam bylo přibližně 5x více poddaných. Poblíž pozdějšího č. p. 36 stávala tehdy měděná huť. V blízkosti Doliny, směrem k Mezilesí, byla řada dolů - hlavně na stříbro. Dolovalo se ale také v Mezilesí a na hranicích s Rusovou. Poměrně vysokou úroveň zdejšího dolování přerušila až 30-letá válka, při které byly doly zatopeny a trvalo dlouho, než mohla být těžba znovu obnovena.

Pár let po válce zde opět žilo 24 chalupníků, z nichž 1 byl kovářem v hutích, druhý dělal šindely a 2 formanili - jeden z nich také šenkoval. Kromě nich ještě žili ve vsi 2 tzv. zahradníci a bylo tam poměrně hodně dobytka. To potvrzovala i Berní rula roku 1654, které také říkala, že ves „dobytkem stojí a pro obilí do kraje sem tam s potahy i trakaři jezdí a v tom handlují".

Zájem o stříbrné doly se zde oživil až začátkem 18. století, kdy hospodářská situace umožnila nákladnější podnikání a odvodnění zatopených dolů. U Doliny šlo např. o důl Marie Kirchenbau. který byl velmi výnosný, ale i on koncem 18. století provoz ukončil.

Po celá staletí patřila Dolina k velkostatku Přísečnice a s ním také střídala své pány. Obyvatelé byli z počátku hlavně horníci. Zdejší krajina se pro krátkou vegetační dobu k zemědělství příliš nehodila, proto se po skončení dolování obyvatelé začali zabývat paličkováním krajek, domáckou výrobou pozamentů (zdobnického zboží), pleteného zboží a rukavic, podomním obchodem a povoznictvím. Zdejší formani jezdili hlavně mezi Lipskem a Prahou a vozili obilí, sůl, dřevo atp. Po otevření železnice v roce 1872 však už povoznictví výnosné nebylo. Nejen z Přísečnice, ale i z Doliny odcházelo do světa hodně muzikantů. Nejdříve chodili pěšky do Alpských zemí a k Jadranu, pozdější větší kapely jezdily dále, mnohdy až do Orientu. Jan Pöschl z Doliny se dostal až do Buenos Aires.

Události válek 18. a 19. století se nevyhnuly ani Dolině, nejhůře ale byla postižena roku 1813, kdy tudy táhly mohutné armády proti Napoleonovi. Roku 1850 se Dolina stala samostatnou obcí s osadou Mezilesí a poměry se zde začaly lepšit. Přibývalo obyvatel i domů, roku 1876 byla postavena nová škola, v letech 1893 - 1894 chudobinec, roku 1895 byl vysvěcen nový hřbitov, do barokní kaple sv. Františka Serafinského z roku 1764, stojící u školy, obstarala obec nové varhany a později i nové hodiny. Od roku 1899 měla ves již svůj vlastní poštovní úřad. Vodovod byl vybudován roku 1906 a roku 1908 byla na Přísečnickém potoku vybudována malá údolní přehrada. Její hráz byla postavena ze strusek staré tavírny z roku 1622. Vodní družstvo v Dolině zřídilo na této přehrádce i malou elektrárnu, která však byla používána jen k závlahovým účelům. Na podzim roku 1994 bylo zahájeno její vypouštění, protože voda byla kontaminovaná sedimenty těžkých kovů přitékajících do nádrže z bývalých Rudných dolů v Měděnci.

V únoru 1907 byla v Dolině otevřena škola pro výuku paličkování krajek. Ve školním roce 1912 -1913 ji např. navštěvovalo 96 žaček. V Dolině byla také zemědělská pokračovací škola, odbočka zemědělsko-lesnického svazu pro soudní okresy Přísečnice a Vejprty, vzájemná pojišťovna koní, družstvo řemeslníků pro obce Dolina a Kotlina, spolková spořitelna pro stejné obce a vzájemný pojišťovací spolek proti požárům. V roce 1914 zde bylo 5 hostinců, 13 různých obchodů, 2 řezníci, výrobna stávkového zboží, obchod se dřevem, stavitel, stolař, 4 ševci, krejčí, kovář, pekař, holič, porodní bába, 3 obchodníci s pozamenty, lis krajkami a 1 s dobytkem.

Po 1. světové válce začal počet obyvatel klesat, i když se tu začali objevovat i Češi - v roce 1930 jich tu žilo 13. V roce 1927 byla v Dolině otevřena i česká škola. Odsun německého obyvatelstva po 2. světové válce obec téměř vylidnil, nových obyvatel bylo málo a jejich život zde nebyl lehký. Začátkem 50. let trpěla vesnice nedostatkem pitné vody a množily se stížnosti na kvalitu elektrického osvětlení. Začátkem 50. let došlo také k demolicím neobydlených domů.

Obyvatel v celé této oblasti ubývalo, proto byla roku 1950 připojena k Dolině také Kotlina s Venkovem a roku 1960 se všechny tyto vesnice připojily k Přísečnici. V důsledku výstavby vodní nádrže zanikla celá Přísečnice a i když domky Doliny a Kotliny nestály v zátopové oblasti, jen v 1. ochranném pásmu nádrže na pitnou vodu, musely být odstraněny. Z Doliny zůstal stát jen pomník 65 obětem 1. světové války, renovovaný v září 1995 a z Kotliny několik domů a kostel. Území Doliny bylo připojeno ke Kryštofovým Hamrům, Kotliny k Měděnci. Úředně byla Dolina zrušena k 1. 1. 1979.

Mezilesí (Orpus)

Kdo by z toho nebyl uchvácen. Minulý víkend jsme se ráno sbalili a razili opět vzhůru do hor. Počasí přálo a nás hnala představa bílého sněhu a zavátých cest. Za sebou jsme nechali zešedlé, smogem přiklopené údolí a spěchali za tou nádherou. Krušný nezklamaly.

Auto nechávám na vedlejší cestě u hlavního tahu od Přísečnice na Kovářskou kousek od Švédské lípy. Vydali jsme se lesní cestou na opačnou stranu od Špičáku směrem k Mezilesí. Okolo jen zaváté pláně a stromy v lesích. Cesta se dlouze klikatila v lesích a podél několika potoků zásobujících nedalekou vodní nádrž Přísečnici. Asi po dvou až třech kilometrech jsme dorazili k několika málo obydlí, roztroušených okolo zbytků těžebních jam. Toto místo je dle map nazýváno, Mezilesí.

Mezilesí, dříve Orpus, bylo malou osadou Doliny. Leží zhruba 3 km JZ od bývalé Přísečnice, v nadmořské výšce 780 m. Domky ležely roztroušeně na okraji malé prolákliny, vzniklé dolováním a byly ze všech stran obklopeny lesy. Přístup sem je i dnes jen po úzké lesní cestě, odbočující ze silnice od nádrže Přísečnice do Kovářské. Český název, který se začal užívat až v létě 1949, byl odvozen z polohy místa.

V dřívějších dobách tu bývaly nejvýznamnější železnorudné doly ve střední části Krušných hor. O začátcích zdejšího dolování sice neexistují zprávy, ale dá se předpokládat, že dolování zde začalo již v polovině 14. století, protože v okolí stály hamry již roku 1352. Zdejší důl Dorota je však doložen až roku 1577. To zde stále ještě nebyla žádná osada, jen důl a důlní domek, pozdější č. p. 8 a hájovna, pozdější č. p. 1. Ta ale byla při pozdějším přerozdělování katastrů převedena do Kovářské.

Při sledování železné rudy narazili i na bohatou stříbrnou rudu, ale pro nezvládnutelné potoky vody ji nemohli vytěžit. Roku 1660 zde byl otevřen také vápencový lom a o 4 roky později byla u něj postavena vápenka. Nejdůležitější však zde vždy byla těžba železné rudy. Největším ze zdejších dolů byl důl „Dorota", kterému se kvalitou rudy, ani rozsahem dolování nemohl rovnat žádný ze železnorudných dolů Chomutovska. Další zdejší doly byly: „Slečna", „Marie Pomocná", „Sedm bratří" a „Pomoc Boží". Provoz na nich již nebyl tak výnosný a vyznačoval se většími přestávkami.

Severně od Mezilesí byl v 18. století založen ještě důl Fischer. Začátkem 20. století byl uveden znovu do provozu a došlo také k pokusu odvodnit důl Dorota. Vše ale bylo příliš nákladné, proto byly v roce 1923 pozemky v Orpusu prodány se všemi budovami, které na nich stály a patřily k dolům. Kupující byl zavázán zabezpečit vchody do dolů a demontovat důlní zařízení. Jedině důl Fischer byl v 50. a 60. letech 20. století pokusně znovu dobýván. Pro nerentabilnost těžby byl však i zde provoz 31.5. 1965 ukončen a důl byl zatopen.

Domky v Orpusu se začaly stavět až s rozvojem dolování - roku 1787 jich tam bylo 6 a roku 1846 již 12. V č. p. 7 se 11. 5. 1813 narodil Ferdinand Stamm, známý německý básník a spisovatel.
Mezilesí, dříve Orpus, bylo malou osadou Doliny. Leží zhruba 3 km JZ od bývalé Přísečnice, v nadmořské výšce 780 m. Domky ležely roztroušeně na okraji malé prolákliny, vzniklé dolováním a byly ze všech stran obklopeny lesy. Přístup sem je i dnes jen po úzké lesní cestě, odbočující ze silnice od nádrže Přísečnice do Kovářské. Český název, který se začal užívat až v létě 1949, byl odvozen z polohy místa.

V dřívějších dobách tu bývaly nejvýznamnější železnorudné doly ve střední části Krušných hor. O začátcích zdejšího dolování sice neexistují zprávy, ale dá se předpokládat, že dolování zde začalo již v polovině 14. století, protože v okolí stály hamry již roku 1352. Zdejší důl Dorota je však doložen až roku 1577. To zde stále ještě nebyla žádná osada, jen důl a důlní domek, pozdější č. p. 8 a hájovna, pozdější č. p. 1. Ta ale byla při pozdějším přerozdělování katastrů převedena do Kovářské.

Při sledování železné rudy narazili i na bohatou stříbrnou rudu, ale pro nezvládnutelné potoky vody ji nemohli vytěžit. Roku 1660 zde byl otevřen také vápencový lom a o 4 roky později byla u něj postavena vápenka. Nejdůležitější však zde vždy byla těžba železné rudy. Největším ze zdejších dolů byl důl „Dorota", kterému se kvalitou rudy, ani rozsahem dolování nemohl rovnat žádný ze železnorudných dolů Chomutovska. Další zdejší doly byly: „Slečna", „Marie Pomocná", „Sedm bratří" a „Pomoc Boží". Provoz na nich již nebyl tak výnosný a vyznačoval se většími přestávkami.

Severně od Mezilesí byl v 18. století založen ještě důl Fischer. Začátkem 20. století byl uveden znovu do provozu a došlo také k pokusu odvodnit důl Dorota. Vše ale bylo příliš nákladné, proto byly v roce 1923 pozemky v Orpusu prodány se všemi budovami, které na nich stály a patřily k dolům. Kupující byl zavázán zabezpečit vchody do dolů a demontovat důlní zařízení. Jedině důl Fischer byl v 50. a 60. letech 20. století pokusně znovu dobýván. Pro nerentabilnost těžby byl však i zde provoz 31.5. 1965 ukončen a důl byl zatopen.

Domky v Orpusu se začaly stavět až s rozvojem dolování - roku 1787 jich tam bylo 6 a roku 1846 již 12. V č. p. 7 se 11. 5. 1813 narodil Ferdinand Stamm, známý německý básník a spisovatel.


Do roku 1850 patřilo Mezilesí k panství Přísečnice, pak se stalo osadou Doliny a od roku 1960 bylo osadou Přísečnice. Po jejím zrušení bylo v roce 1974 připojeno ke Kryštofovým Hamrům a stalo se malou rekreační oblastí.