středa, února 22, 2006

BĚŽKAŘSKÝ RÁJ


Když se poslední dobou ohlížím na horách okolo sebe, shledávám, že se Česko stává zemí zaslíbenou pro lyžování na běžkách. Je to nádherné zjištění. Na cestách nehrozí laviny, kopce nejsou malé ani velké a krajinu protínají tisíce kilometrů turistických značek.
Musím konstatovat, že v posledních letech se prudce zvýšila kvalita upravených stop. Rolby a sněžné skútry letos pravidelně projíždějí kolem stovky kilometrů běžkařských tras. Navíc se dá v případě nehody nebo únavy vždycky dojet do civilizace za dvě-tři hodiny.
Přiznám se, že tento zajímavý sport se nevyhnul ani mé maličkosti. Ať už to bylo díky motivaci mých známých a kamarádů, tak i dostupností a možnostmi v Krušných horách.
Krušné Hory jsou kvůli studeným větrům od Baltu drsnější než třeba Krkonoše. Často se setkáváme s hustými mraky, prudkým větrem a náledím.
Krušnohorská magistrála: Přes všechny nejvyšší vrcholky včetně Klínovce vede upravovaná široká stopa pro klasiku i bruslení. Je příjemné, že často míjí hospody a obce, kde se dá schovat před nečasem.
Boží Dar: Centrum západočeských běžkařů. V jeho okolí jsou protahovány závodní běžecké tratě a dají se odtud podnikat turistické výlety do všech stran. Pozor ovšem na zdejší pláně, protože na nich lze jednoduše ztratit orientaci a zmrznout. Bohužel každý rok se to někomu stane.

SPORT PRAGUE 2006


Dnes v deset hodin otevřel své brány veletrh Sport Prague na výstavišti v Praze Letňanech. Ve středu a čtvrtek bude určen pro obchodníky, ale kdo se přijde podívat soukromě, ten samozřejmě vyhoštěn nebude. Bohužel si ale připlatí o nějakou tu stovečku navíc. Od 22. do 23. února je cena vstupenky 200 Kč, 24. února pak 100 Kč a 25.–26. února už jen 80 Kč (rodina 160 Kč).
O víkendu proběhne mnoho akcí pro veřejnost. Podle prvního očekávání lze očekávat silnou účast především lyžařských firem, velký výběr cyklistických i lyžařských helem, pohorky a lezečky, spoustu dětských lezeckých stěnek a jako bonbónek nepřímý souboj sympatexu a goretexu.
Vypadá to, že Sport Prague oproti minulým letům pomalu mohutní.Kdo máte o víkendu alespoň nějakou možnost se tam podívat, neváhejte. Dá se zde pořídit hodně potřebných věciček za super ceny.
V sobotu si ale rezervujte svůj volný čas na kukačku masopustního průvodu po Kadani a doprovodných akcí v prostorách Františkánského kláštera.

Program veletrhu Sport Prague jaro 2006

Obory zaměřené převážně na obchodníky
22. – 24.2. 2006 (st-pá)
SPORTOVNÍ MÓDA, MÓDA PRO VOLNÝ ČAS, ZIMNÍ SPORTY, MÍČOVÉ SPORTY, JINÉ SPORTY NA HŘIŠTÍCH A V HALÁCH, KEMPING, TURISTIKA A HOROLEZECTVÍ

Obory zaměřené převážně na veřejnost
24. – 26.2. 2006 (pá–ne)
CYKLISTIKA, FITNESS, VODNÍ SPORTY, HRY A ZÁBAVA