středa, února 01, 2006

Úhošť (Burberg)


Vesnička Úhošť (Burgberk nebo Purberk) ležela na plochém vrcholu čedičového kopce stejného jména, 2,5 km JZ od Kadaně. Nadmořská výška této tabulové hory v předhůří Doupovských vrchů je 591 m a rozloha planiny na jejím vrcholu je přibližně 80 hektarů.

Úhošť byla podle archeologů osídlena během celého pravěku a také v historické době. Archeologický výzkum zde v poslední době prokázal např. významné osídlení knovízské z doby bronzové. Někteří badatelé se domnívají, že zde bylo také keltské oppidum a býval sem situován i legendární hrad Wogastisburg, kde Slované pod vedením knížete Sáma porazili roku 631 franckého krále Dagoberta. Není to však dokázáno a skutečné místo této historické bitvy zatím nebylo nalezeno.


Mohlo by se zdát, že tak vysoko položená větrná planina není vhodná pro osídlení zemědělského charakteru. Skutečnost však tento dojem vyvrací. Ves Úhošť ležela v SZ části plošiny, kde jsou 2 jezírka, která byla přirozeným a nikdy nevysychajícím zdrojem vody. První písemná zpráva o vsi Úhošť je z roku 1401, kdy byla spolu s Úhošťany prodána kadaňskému měšťanu Hajmannovi. Po jeho smrti se vdova provdala za Jana Žehrovského z Kolovrat. Podle smlouvy získal pak Úhošťany, Úhošť a Dolany jeho syn a vdova byla odškodněna 375 pražskými groši. Proti tomu se však postavil kadaňský magistrát a postupně získal Úhošťany zpět. V soudním sporu se však o Úhošti nehovořilo, takže není jasné, komu Úhošť v 2. polovině 15. století patřila. Schaller ji roku 1787 uvádí již u panství Egerberg, ale neříká, jestli byla k němu připojena již za Fictumů, nebo za Lobkoviců nebo až za Linharta ze Štampachu, který panství Egerberg koupil roku 1591. Po bitvě na Bílé hoře však byl Štampachům majetek zkonfiskován za jejich podporu stavovského povstání. V rozsudku je Úhošť uvedena a je uvedena také ve výčtu majetku Kryštofa Šimona Thuna, který velkou část konfiskovaného majetku koupil a vytvořil tak klášterecké panství. U tohoto panství zůstala Úhošť až do roku 1850, kdy se stala obcí.

K obci Úhošť patřilo také Meziříčí, nazývané dříve Mezirady, a Dubčany. Roku 1869 však byla Úhošť již osadou Úhošťan. Mezirady byly v 15. století vesnicí rozdělenou mezi Suchý Důl a Úhošť. Roku 1869 tam byly jen 2 statky a hospoda, později to byla samota s hospodářským dvorem. Dost poničený objekt byl v restituci vrácen a novým majitelem zrenovován. Meziříčí leží 1,2 km severně od Brodců v nadmořské 350 m, na pravém břehu Donínského potoka. Také Dubčany bývaly dříve vesnicí, pak tam zůstala jen hájovna. Dnes tento objekt patří ke školnímu statku Střední zemědělské školy v Kadani.

Úhošť byla úředně zrušena v roce 1963.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home